14/12/10

To GPS or not to GPS???

Το GPS (Global Positioning System), Παγκόσμιο Σύστημα Θεσιθεσίας είναι ένα παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης, το οποίο βασίζεται σε ένα "πλέγμα" εικοσιτεσσάρων δορυφόρων της Γης, στους οποίους υπάρχουν ειδικές συσκευές, οι οποίες ονομάζονται "δέκτες GPS". Οι δέκτες αυτοί παρέχουν ακριβείς πληροφορίες για τη θέση ενός σημείου, το υψόμετρό του, την ταχύτητα και την κατεύθυνση της κίνησης του.
Αυτό είναι και καλά το GPS όπως δίνει τον ορισμό η wikipedia.
Εγώ έχω άλλη γνώμη!
Αυτό το GPS δεν το συμπάθησα ποτέ. Ξεκινάς το ταξίδι σου και πρώτη κουβέντα αν το διαθέτεις είναι "Ας βάλουμε το GPS να μας δείξει την διαδρομή!!". Νομίζεις ότι αυτή η συσκευή είναι το απόλυτο προїόν!Ξέρει τα πάντα και του έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη.Παγίδα!Και πέφτεις μέσα! Με το που το λειτουργείς σταματάς να κοιτάς τις πινακίδες και κάνεις ότι σου λέει.
Αν είσαι τυχερός και η λέξη που θα πληκτρολογήσεις δεν γράφεται με διαλυτικά δεν έχεις πρόβλημα θα σου βγάλει μια διαδρομή.Αν πας όμως στο Καїμακτσαλαν;;Αγαπητέ μου απλά την πάτησες!!Μέχρι να βρεις να τα πληκτρολογήσεις έχεις χάσει καμιά δεκαριά χιλιόμετρα και πολύ από την υπομονή σου!
Και αν σου βγάλει πολλές προτεινόμενες διαδρομές?Εκεί αρχίζει άλλη ιστορία.Ποιά να διαλέξω;Αυτήν που είναι περισσότερα χιλιόμετρα αλλά πιο εύκολος ο δρόμος ή τα λιγότερα χιλιόμετρα αλλά με στροφές;Γιατί τέτοια διλήμματα;Γιατί τόση σκέψη;
Ψηφίζω πινακίδες και πάλι πινακίδες!Επιμένω παραδοσιακά!Κι όπου μας βγάλουν!!!!!!






7 σχόλια:

  1. Επίσης, πολλή από την υπομονή σου χάνεις όταν κάθε 2 λεπτά σταματάς, για να αμφιβάλλεις για το αν το gps σε πάει καλά, να δεις την πινακίδα, να πας μπρος πίσω τρεις φορές για να δεις και την προηγούμενη, να ρωτήσεις στο ξενοδοχείο αν απο κει που πας είναι καλά, να σκεφτείς να αλλάξεις προορισμό, να βγάλεις παραδοσιακό χάρτη, να δυσανασχετήσεις επειδή νόμιζες ότι έκανες 5 χιλιόμετρα παραπάνω (σιγά τον πολυέλαιο, δεν τα κάνεις με τα πόδια), για να διαπιστώσεις στο τέλος ότι το gps σε πάει μια χαρά στον Άγιο Αθανάσιο, και μάλιστα ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ, πράγμα το οποίο ακόμα και μετά από 2 μέρες δεν έχεις καταλάβει πώς έγινε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκείνο όμως που σου διαφεύγει ανώνυμε είναι αυτό που είπε πολύ πετυχημένα η φίλη Έφη, ότι ξεκινήσαμε για Καιμακτσαλάν και βρεθήκαμε Άγιο Αθανάσιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίσης, αυτός που οδηγεί και προπορεύεται -νομίζω- έχει μια διακριτική ευχέρεια να επιλέξει και τον τρόπο με τον οποίο κρίνει ότι θα φτάσει στον προορισμό...
    Εν τέλει, μπορεί να αντιστραφεί το moto... GPS, κι όπου μας βγάλει... Βόλτα κάνουμε κι έτσι κι αλλιώς...

    Chris

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να το πω και πιο νομικά, διακριτική ευχέρεια υπάρχει σίγουρα, το θέμα είναι η καλή ή κακή της χρήση.Anyway,η γνώμη μου εξακολουθεί να είναι η ίδια.Προτιμώ τις ταμπελίτσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άγιο Αθανάσιο είχαμε πατήσει στο GPS, νομίζοντας ότι είναι πάρα πολύ κοντά στο Καϊμακτσαλάν. Αυτή την πληροφορία για την απόσταση Καϊμακτσαλάν-Αγ. Αθανασίου, ούτε οι πινακίδες μας την έδιναν ούτως ή άλλως. Επίσης, κανείς μας δεν ήταν σίγουρος σε ποιο από τα δύο ακριβώς άξιζε περισσότερο να πάμε (νομίζω μάλλον στον Αγ. Αθανάσιο, αφού στο βουνό δεν είχε χιονι).
    Τελικά η μεταξύ τους απόσταση ήταν 16χμ, που ούτως η άλλως θα την κάναμε αν πηγαίναμε πρώτα στο Καϊμακτσαλάν. Επίσης, το μόνο που θα κερδίζαμε αν πηγαίναμε πρώτα Καϊμακτσαλάν από την άλλη διαδρομή, θα ήταν 5-6χμ σε απόσταση (δηλαδή 10 λεπτά δρόμο) και πιθανότατα πολύ περισσότερη στροφή. Άξιζε τον κόπο να χάσουμε 45 λεπτά σταματημένοι για να σκεφτούμε πώς θα κάνουμε τα 5 επιπλέον χιλιόμετρα; Ας πηγαίναμε και όπου μας βγάλει...

    ΥΓ: Το Ανώνυμος επειδή δεν ήξερα πώς πορώ να βάλω όνομα. Διόρθωσα στο 2ο ποστ.

    Chris

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παράθεση από wikipedia:
    "Οι ισχυροί μικροελεγκτές και η μεγάλη μνήμη των σύγχρονων φορητών δεκτών (βλέπε Apple iPhone 4) έχουν κάνει δυνατή την ύπαρξη διάφορων απλών και εξελιγμένων βοηθημάτων εύρεσης θέσης και πλοήγησης. Π.χ. μπορούμε να βλέπουμε τη διαδρομή που έχουμε ήδη κάνει, να κάνουμε μεγέθυνση πάνω στο χάρτη ή να εισάγουμε προορισμό και ο δέκτης να βρίσκει *****τη βέλτιστη διαδρομή******* (λειτουργία πλοήγησης)."

    Συνεπώς, αν στο παραπάνω προσθέσεις και το γεγονός ότι το GPS είναι μία τεχνολογία την οποία εμπιστεύεται ο κλάδος των μεταφορών σε διάφορες χρήσεις (αεροπλάνα, τανκ, πλοία, ακόμα και πύραυλοι, οι οποίοι εκτοξεύονται χιλιόμετρα μακρυά και βρίσκουν στόχο με ακρίβεια λίγων μόλις μέτρων), η απάντηση είναι μία: TO GPS...

    Εξάλλου, όπως είπε και ο Chris, εξ αρχής έβαλα στο GPS τον Άγιο Αθανάσιο, μη μπορώντας να βρω τα διαλυτικά του Καϊμακτσαλάν και πιστεύοντας ότι Άγιος Αθανάσιος και Καϊμακσταλάν είναι δίπλα. Τελικά αποδείχθηκε ότι Άγιο Αθανάσιο έπρεπε να πάμε και όχι στο μη χιονισμένο χιονοδρομικό. Και για Άγιο Αθανάσιο επιλέξαμε την βέλτιστη διαδρομή. Δεν μπορείς να το αρνηθείς, καθώς μας το είπε και ο βενζινάς που σταματήσαμε και ρωτήσαμε. Επίσης, είδαμε και την λίμνη στο δρόμο μας και αποφύγαμε ενδεχομένως στροφές και δύσκολους δρόμους κάνωντας μόνο 5 περισσότερα χιλιόμετρα.

    Σας αφήνω τώρα γιτί νιώθω ένα γαργαλητό...

    Τάσος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή